Trainingslocatie
Zwolle Zuid
Schelleschool
Bosweg 9
8017 BR Zwolle
Veelgestelde vragen
Nee, helemaal niet zelfs. We gaan niet zweven boven de grond, allerlei dingen visualiseren of iets aanhangen. Mindfulness is een praktische vaardigheid waarin je jezelf kan trainen. Niets vaags aan dus!
Mindfulness is een vaardigheid die je op elk moment van de dag toe kan passen. Ook tijdens yoga. Het staat dus los van wat je doet, het gaat meer om hoeveel aandacht je hebt voor wat je doet. In de training doen we geen yoga, maar wel ‘mindful bewegen’. Sommige mensen doen yoga naast de mindfulness training of bijvoorbeeld als vervolg om regelmatig goed voor het lichaam (en de geest) te zorgen.
Nee, juist niet. Ademtechnieken kunnen handig zijn op de korte termijn om even wat meer lucht te krijgen bijvoorbeeld. Maar vaak werken ze juist averechts; we krijgen het juist benauwd als we onze adem willen veranderen. Dit heeft te maken met het negeren van bepaalde signalen. Mogelijk heb je spanning, voel je je opgejaagd of gestrest. Als we dan de adem (die bijvoorbeeld hoog zit) gaan veranderen, die juist zo handig het signaal geeft dat er iets niet in orde is, dan negeren we dus dat er iets speelt wat aandacht nodig heeft. Door te leren niets te doen met de adem, maar het te laten zoals het is, kan er ontspanning ontstaan waardoor de adem vanzelf rustiger/kalmer/dieper wordt. De kunst zit ‘m dus in het niets doen en dit leer je in de training.
Dat is helemaal niet nodig. Iedereen is welkom; of je nou alleen ervan hebt gehoord, het compleet nieuw is, je boeken hebt verslonden of al een keer een training hebt gedaan, het maakt niet uit.
Het is eigenlijk juist heel simpel. We proberen in een meditatie onze aandacht te richten op één ding, dat is op zich niet ingewikkeld. Wat het uitdagend maakt is dat onze aandacht vaak snel afdwaalt. Naar boodschappenlijstjes of to-do dingen bijvoorbeeld. De kunst is om de aandacht dan weer terug te brengen op een vriendelijke manier; en daar zit de ‘moeilijkheid’. Gelukkig is dit te trainen en merken deelnemers dat er in een aantal weken veel kan veranderen; het wordt dus steeds makkelijker.
We doen vooral meditaties; dat kan zittend, liggend, maar ook lopend of bewegend zijn. Mediteren betekent niet meer dan even niets doen en je aandacht richten op wat je op dat moment ervaart. Je hoeft niet lenig te zijn om in een bepaalde houding te kunnen zitten, het kan ook op een stoel of bijvoorbeeld liggend op een matje.
Nee, alle materialen zijn aanwezig. Het kan alleen fijn zijn om een handdoek mee te nemen voor de hygiëne en bijvoorbeeld een flesje water als je dat prettig vindt.
Dat hangt er van af wat je wilt… Als je alleen wat wilt weten over de theorie of kennis wilt maken met de oefeningen die er zijn dan kan het fijn zijn om een boek te lezen over mindfulness. Maar als je patronen wilt veranderen, dingen aan wilt pakken in je leven en echt ermee aan de slag wilt, dan is het aan te raden om een training te doen. Het is nou eenmaal makkelijker om iets eigen te maken als iemand met je meekijkt en je een stok achter de deur hebt!
Het programma is hetzelfde, dus in beide vormen zal je de volledige training doorlopen. De groepstraining heeft als voordeel dat je kunt leren van de inbreng van anderen. Dit geeft een gevoel van samenhorigheid; we lijken meer op elkaar dan we denken… Daarnaast is er meer tijd, de sessies duren langer. Individueel de training doorlopen heeft als voordeel dat er meer afgestemd kan worden op wat je nodig hebt. Ook agenda-technisch kan het beter uitkomen om zelf de training te kunnen plannen. Het hangt er dus vanaf wat belangrijk voor je is; neem gerust contact op om te overleggen, ik denk graag met je mee.